INFORMATIONSINTERVJUER

tjabba tjena hallå! idag så ska jag och Håkan åka till eskilstuna för att besöka olika företag och intervjuva lite anställda på några företag som vi själva skulle kunna tänka oss att börja jobba på, kommer bli roligt :>

Kommer med feedback senare om hur dagen har gått osv :>

PEACE!

HAR INGEN TOPIC!

I detta inlägg så tänkte jag skippa allt som hände på dagen för det hände inget speciellt som känns nödvändigt att ta upp här! :)
Den 11 september klockan 20:00 börjas förfesten här hemma hos mig, det var trevligt. Skönt att träffa lite kompisar och Adam som jag inte har träffat på as länge, borde träffas oftare, skulle vara nicebice. Satt och spela ölspel och ett eget som vi kom på fram till 11 sen drog vi vidare till Tim för att parta vidare, chillpill där med. Härlig kväll! :)

Idag är det lördag, och det blir mer festande på kvällen tror jag, får se vilka som är taggade från gårdagens bravader helt enkelt. Har väl inte så mycker mer och skriva :>

Ciao!

VI BRÖT OSS IN!

Efter kursen igår så åkte jag till konsum för att handla mat till farmor, åkte snabbt och lämna allt för att sen åka in och åka bräda med pho, rasmus, hampus, danne & muttis, riktigt kul var det. :) Runt 7 snåret så skulle alla till sina bussar för att åka hem osv så jag och pho satte oss i bilen för att dra hem till han och chilla lite, det fanns bara ett problem.. Han var utlåst... Så vi slog in kattluckan och tejpade ihop en låååååååång pinne för att fiska upp nycklarna som låg på en bänk 5 meter framför oss, efter 1 timmes slitande så lyckades vi komma in :D Då vart det cola och idol som en belöning :>

EN TILL DAG AVKLARAD

Då var en till dag avklarad, skönt att det snart är helg! :) Idag så har jag vart på Jag AB och lärt mig en hel del nytt som kan vara nyttigt i arbetslivet sen när man väl kommer ut på marknaden, började 09:00 idag och slutade 14:00, kan säga er att det är skönt att sluta tidigt ibland :>
När jag väl var hemma så var det bara att dra på sig arbetskläderna och vidare till farmor för att måla hennes golv i tvättstugan, gick ganska bra. Måste åka och fixa till lite slarvfel när golvet har torkat bara sen är det klart, skönt!

Snackade nyss med Emil om kryssningen, det blir av.. Kunde ta hans syrras plats för hon inte kunde följa med, lite synd, men tur för mig! :) Nu ska jag åka till Flen för att hämta upp Elinpelin :D

Ciao!

HDR-FUSK I PHOTOSHOP

Hej!

Effekten vi ska skapa blir som ett mellanting mellan en ”fusk-HDR” bild och en gammal fin teknik kallad cross-processing, bägge går att efterlikna i Photoshop som jag hoppas att du använder mycket och ofta.

Det första vi behöver är en färgbild, gärna fotad med minst 4mp och inte redigerad.
Om du inte har någon lagom bild som du gillar men tycker är lite platt så kan du ta en ny, rikta då in dig på någon form av landskap där lagom mycket moln finns med, det går också bra med porträtt men jag tycker det blir roligast resultat om det är utomhusbilder.
Bilden jag tänker använda är den här, fotad med Panasonic digitalkompakt på 5mp, lägsta ISO och underexponerad 0,3 steg. Det som gör den godkänd för experimentet är att det finns färgtäckning i hela bilden, en hel del moln och att resten av himlen är blå.

 

Det första vi ska göra är att öppna vårt Shadow/Highlight för att fixa det tillfuskade HDR-omfånget (Image>Adjustments>Shadow/Highlight). Du får vräka på ganska ordentligt här, men himlen får inte bli för mörk, det ska vi fixa i efterhand. När du justerat ljuset så lägg på lite Midtone Contrast med reglaget under tonjusteringarna och färgkorrigera med Color Correction så att bilden har ungefär samma mättnad som innan.

Här är mina inställningar:

 

Nu ser min bild ut såhär, din ser förmodligen inte likadan ut (om du inte varit där vill säga):

 

Nästa steg är att mörka ner himlen och skapa lite dassig färgsättning över bilden, för att göra detta ska vi använda oss av ett justeringslager och Channel Mixer, du hittar Channel Mixer i den inringade lagerpalettknappen under lagrena, öppna ett Channel Mixer-fönster och kryssa i Monochrome.
Meningen med det här är främst att mörka ner himlen för att molnen skall sticka ut mer än tidigare, den röda kanalen brukar sköta detta ganska bra, dra upp den till +100% för att se vad som händer (ha Preview ikryssat). För att bilden ska se någorlunda naturlig ut kan det vara läge att pilla med Green, Blue och Constant också, negativa värden på Blue gör ju till exempel himlen ännu mörkare. Lek runt med värdena tills du tycker att ljuset ser okej ut, det kan vara till hjälp att bilden numera är sv/v, akta dig dock för att göra delar av himlen svart, det ser sällan bra ut i slutresultatet.

Här är mina inställningar, jag drog ner Constant lite för att ge lite mer struktur på huset:

 

Och nu ser min bild ut såhär:

 

I lagerpaletten alldeles ovanför ditt nya justeringslager ser du nu blandningsläget på lagret, det står Normal i rutan.
Öppna rullgardinsmenyn och ändra det läger till Luminosity och PANG!
Nu påverkar ditt Channel Mixer-lager bara ljusheten i bilden, så färgerna är kvar.

 

Nu ska vi försöka efterapa Cross-processingeffekten, även detta gör vi med justeringslager, men denna gång ska vi använda oss av Curves.
Skapa ett nytt justeringslager med Curves.
I rutan som kommer upp ser du en kurva, ovanför den en rullgardinsmeny.
För att skapa effekten ska vi lägga olika kontrast på de olika färgkanalerna, så börja med att trycka ctrl+1 för att komma till den röda kurvan (eller välj i rullgardinsmenyn).

 

Detta är svårt att lära ut eftersom varje enskild bild får helt olika effekt av värdena jag nu kommer att presentera, men du får ta det som en förstagångstest och sedan leka fram bästa resultatet för ditt foto.

 

röd kanal (ctrl+1):

 

grön kanal (ctrl+2):

 

blå kanal (ctrl+3):

 

Nu ser min bild ut såhär:

 

Det är inte säkert att din bild behöver nästa steg, men pröva i alla fall, gör ett nytt justeringslager (där nere i lagrena) och välja Brightness/Contrast, jag la in +25 i Contrast och efter att jag tryckt okej drog jag ner det lagret under Curves-lagret.

 

Bilden blev såhär:

 

När vi nu gjort alla dessa justeringar är det inte alls omöjligt att det blivit en massa brus i din bild, speciellt om den togs med en kompaktkamera.
Det kan vara svårt att få bort helt och hållet utan att smeta ut hela din bild, men lite kan vi ju försöka göra (vi ska f ö softa till bilden ändå, så även om din bild är helt brusfri så gör nästa steg).

 

Ställ dig i ditt bakgrundslager och högerklicka på det. I menyn som kommer upp väljer du Duplicate Layer.
Tryck sen bara på OK.
Nu tillkommer en kopia på din bakgrund under alla justeringslagrena. Markera det nya lagret som heter Background copy och gå upp till dina filter: Filter>Other>High Pass.

För en bild på 5mp brukar en radie av ca 2 pixlar räcka. Du får öka om din kamera har högre upplösning, men det ska bara vara konturer i bilden efter att filtret fått verka.
Tryck OK.

 

Se till att ditt nya lager är markerat och gå till Image>Adjustments>Desaturate.
Detta gör vi egentligen bara för att vi ska eliminera färgbrus som kan ha uppkommit i det nya lagret.

 

Nu ska vi ändra blandingsläget för det här lagret, titta ovanför lagren, precis som när vi gjorde Channel Mixer och du ser att det står Normal där igen. Öppna rullgardinsmenyn och välj Soft Light. Nästan hela effekten av lagret försvinner, men det vi har gjort är att skärpa bilden en smula för att den inte ska se oskarp ut när vår softning nu ska till att börja.

 

 

Markera ditt bakgrundslager där bilden ligger, zooma in till ungefär 100 % och titta på ett område i bilden med mycket detaljer. Nu kommer en övning som är ytterst individuell för varje bild. Välj Filter>Blur>Gaussian Blur. Idén är att vi ska softa bilden tillräckligt för att den ska se mjuk och mysig ut, men inte så mycket att vi bränner igenom skärpningslagret vi just gjort, jag exemplifierar med en bild:

 

 

Nu är vi färdiga, såhär blev min bild:

 

Guiden kommer från: http://www.fotosidan.se/cldoc/7177.htm

 

 

 

 

 


UNDER UPPBYGGNAD *UPDATE*

Satt uppe sent igår natt och jobbade lite med min design, så har kommit en bit på vägen! Är ganska nöjd över resultatet men var ganska slut i skallen när jag gjorde allt så hade inte så mycket fantasi :D

* Ny bakgrund (gradient overlay) simpelt, men fungerar nästan alltid.
* Kontakta mig knapp
* Nav bilder (senaste inläggen etc)
* En slarvig header lyckades jag fixa med.

Det gjorde jag igår natt! Får sätta mig och finslipa på kod & design någon annan dag :D

Idag så gick jag upp 07:50 för att fixa till mig och dra till "Jag AB" som är en ny kurs som har startats i Flens kommun. Kursen går ut på att lära sig att söka jobb på ett bra och smidigt sätt samt komma fram till vad man vill jobba med och så vidare. Verkar helt okey! :)
Senare ikväll så blir det nog film med Håkan, vi hade planerat att kolla på Green street hooligans 2, jag har redan sätt den men det hade inte Håkan gjort så jag får offra mig och se den igen ;)






UNDER UPPBYGGNAD

Som ni ser är bloggen under uppbyggnad.. Vissa knappar etc fungerar inte än, men jag jobbar på det! Måste bara finna lite tid då man har tid och pilla med denna jobbiga kod :D

Har ganska stora design planer som jag ska försöka göra verkliga :)

* Fakta om mig (länkas)
* Kontakta mig (länkas)
* Ny bakgrund skall designas.
* Ny header på G

Får se när allt detta blir klart :)


LÖDAGEN VAR AWESOME

Jag tänkte skriva om går dagen just nu.. Dagen började väldigt seg då ingen orkade hitta på något, men tillslut så bestämde jag, pho, danne och sparven att åka till Sparreholm och åka i rampen som finns finns där. Vi åkte i några timmar sen käkade vi ute på SOG, mycket trevligt! Sen åkte vi tillbaka till rampen och fortsatte åka lite till, men efter en stund så beslöt vi oss att dra hem för klockan började närma sig fem. Sen när jag kom hem så var det bara att duscha och fixa sig och sen vidare till Håkan som vi skulle fira för att han fyller 20 år idag. Resten av kvällen kan man sammanfatta med öl, trevligt folk, kompisar!

Idag vaknade jag upp bakfull som satan, sitter här fortfarande med dålig balans och det känns som att det snurrar i huvudet.

Det var gårdagen det och lite från idag. :)


NY BLOGG DESIGN

Jahopp, ja nu har jag "designat" klart min blogg, tänkte först göra det bara för skojs skull och fördriva lite tid men jag tror att jag ska börja blogga lite då och då när jag känner för det.

Hoppas att det finns några som skulle tycka det var intressesant! Det kommer inte bara vara text och tråkigheter här på bloggen, jag kommer även ladda upp bilder, stocks, redigeringar, tips & trix :)

hope you like it.